Dlaczego weganizm?Czyli kilka słów o sprawiedliwym i zdrowym sposobie na życie |
KIM JEST WEGANIN?
Weganin to osoba, która nie spożywa i nie używa produktów pochodzenia zwierzęcego, chodzi tutaj zarówno o pożywienie pochodzące od zwierząt (jajka, nabiał, oczywiście mięso, także miód), jak i takie rzeczy jak skóra, wełna, produkty zawierające zwierzęce składniki (większość mydeł i szamponów), produkty testowane na zwierzętach (kosmetyki, leki chemiczne), to wszystko jest alternatywą dla rzeczy, które są efektem okrucieństwa wobec zwierząt i działaniem zmierzającym do zapobiegania temu w możliwie największym stopniu. Dlatego oprócz obrania takiego sposobu odżywiania, weganie działają w licznych organizacjach, których celem jest poprawa bytu zwierząt.
DLACZEGO WEGANIZM?
Niektórzy ściśli wegetarianie preferują ten rodzaj odżywiania tylko ze względów zdrowotnych. Weganie mają etyczne podłoże swojego stylu życia, czyli przekonanie o tym, że wszystkie formy i odmiany życia są tak samo wartościowei muszą być traktowane z szacunkiem i mieć zapewnione prawo do życia w naturalnym srodowisku - bez jakiejkolwiek ingerencji ze strony człowieka.
EKSPLOATACJA ZWIERZĄT
Wiele ludzi jest przekonanych o niezbędności wykorzystywania natury, są przekonani o konieczności istnienia farm krowich i kurzych "produkujących" mleka i jaja. Przekonanie takie jest jednak oparte na niewiedzy i nieznajomości faktów, a często niestety na zwykłej głupocie i ignorancji.
Kury hodowane dla jaj są chyba najgorzej traktowanymi zwierzętami na farmach. Całe swe życie spędzają w klatkach tak małych, że nie mogą nawet rozłozyć skrzydeł. Dna klatek, często pochyłe, są zrobione z drutu, który tnie im stopy. Wiele kur umiera tylko z powodu złych warunków. By zapobiec zmniejszeniu nośności, co jest efektem ciągłego stresu i przemocy (wyobraź sobie całe życie w windzie z piecioma osobami...), producenci przypalają gruczoły kur rozgrzanym metalem, kurom obcina się dzioby, aby nie dokonywały samookaleczeń i przez kraty nie walczyły z innymi. Same te praktyki zabijają tysiące zanim osiągną one dojrzałość. Pokarm dla kur jest ciągle uzupełniany lekami (około połowa wszystkich antybiotyków jest używana w tego typu celach) by zapobiegać szerzeniu się chorób z jednej strony i żeby zwiększyć nośność z drugiej. Żyjąca w warunkach naturalnych kura znosi 30-40 jaj rocznie, a na farmie do 250-300 na rok. Jednak leki nie utrzymują kur w zdrowiu. Około 80% farm kurzych jest zainfekowanych przez leukozje (rodzaj nowotworu) i salmonellę, o czym mówią rapoty rządowe w USA; w Polsce zapewne nie jest lepiej.
Krowy mleczne są ofiarami zmniejszania kosztów produkcji za wszelką cenę. Większość tych krów jest żywiona minimalnymi ilościami karmy, za to z dodatkiem chemikalii pobudzających laktację. Szybko są one izolowane od młodych, które albo prawie natychmiast (w wieku 16 tygodni) idą do rzeźni, aby trafi na stoły jako cielęcina, albo do młodości są przygotowywane do produkcji mleka. Jednak po wyjątkowo aktywnej laktacji, która trwa około 5 lat, krowa jako już niewydajna trafia do rzeźni. W Polsce tak co roku ginie 1 mln. cieląt i 3 mln. dorosłych krów.
KORZYŚCI ZDROWOTNE
Wiedząc o horrorze zwierzęcej hodowli, miło jest uwiadomić sobie, że dieta wolna od cierpień i wykorzystywania zwierząt oferuje tak wiele korzyści. Wraz ze wzrostem ilości badań skoncentrowanych na lepszym rozumieniu ludzkich potrzeb żywieniowych, łatwiej niż kiedykolwiek zebrać fakty o naprawdę zdrowej drodze żywienia. Tak na przykład po wielu latach prac prowadzonych przez Uniwesytet Cornell (USA) pokazano ile szkód w ludzkim organizmie może narobić dieta mięsna. Po obserwacji 6500 ludzi biochemik dr.T.Colin Campbell stwierdził: "jesteśmy roślinozernym gatunkiem i powinniśmy spożywać jak najwięcej roślin". Te jedne z największych badań epidemiologicznych jakie kiedykolwiek przeprowadzono, wykazały zależność między konsumpcją produktów zwierzęcych, a wieloma chorobami serca i nowotworami.
Podsumowując, produkty zwierzęce nie oferują naszemu zdrowiu nic, co nie mogłoby być zastąpione przez pokarmy roślinne, na przykład białko, żelazo i wapń są łatwiej przyswajalne gdy je się tylko zboża, warzywa i owoce. Nikt nie potrzebuje uzupełnienia minerałów, gdy zdecyduje się na dietę wegańską. Poniżej pokazane są wartości odżywcze niektórych popularnie spożywanych pokarmów:
Procent kalorii z białka | Zawartość żelaza (miligramów w 100 kaloriach) | ||
Soja | 35% | Szpinak | 11,4 |
Groch suszony | 28% | Truskawki | 2,7 |
Groszek zielony | 30% | Ogórek | 6 |
Fasolka "Jaś" | 25% | Pieprz zielony | 3,3 |
Szpinak | 49% | Fasola | 2,2 |
Brokuły | 45% | Wołowina | 1,1 |
Orzeszki ziemne | 21% | Polędwica | 1,9 |
Ciemna mąka | 31% | Ser żółty | <1 |
Soczewica | 29% | Mleko | <1 |
Mąka owsiana | 15% | Sałata | 3,4 |
KORZYŚCI DLA ŚRODOWISKA
Wyżywienie weganina wymaga zużycia o wiele mniejszej ilości wody, energii i ziemi niż wyżywienie tych ludzi, którzy jedzą produkty zwierzęce. Biorąc pod uwagę fakty z książki Robbinsona "Dieta dla nowej Ameryki" (1987), ze wszystkich podstawowych surowców (produktów rolnictwa, górnictwa, leśnictwa) zużywanych przez Stany Zjednoczone, 33% przeznaczona jest na potrzeby żywieniowe. Gdyby wszyscy amerykanie byli weganami, surowce zużywane w przemyśle spadłyby do swóch procent. Na przykład do produkcji kilograma mięsa potrzeba około 2500 galonów wody, gdy do wyprodukowania kilograma mąki wystarczy 25 galonów. innym niezwykle ważnym faktem jest to, że z odchodów zwierząt hodowanych na farmach wydzielają się ogromne ilości szkodliwych substancji (np. amoniak), które w znaczny sposób zatruwają powietrze i przyczyniają się do powstania efektu cieplarnianego. Ponieważ weganie dążą do używania naturalnych, wolnych od okrucieństwa produktów, zdrowych i bezpiecznych - sami je promują.
WPROWADZENIE W PRAKTYKĘ
Książki o zdrowym odżywianiu i książki kucharskie są już od dłuższego czasu u nas dostępne. Polecamy pozycje Marii Grodeckiej, książki z kuchnią indyjską (jednak trzeba sporo przepisów zmienić bo zawierają bardzo dużo mleka), a zwłaszcza książki wydawane przez Adwentystów Dnia Siódmego. Oni to właśnie wydali dwa tomy "Naturalnej kuchni wegetariańskiej" są w niej proste, tanie i dobre wegańskie przepisy. Sporo "normalnych" sklepów albo zrobiło specjalne stoiska ze zdrową żywnością, a te które tego nie zrobiły i tak w większości takie produkty sprzedają.
Alternatywy na skórzane buty, paski i inne rzeczy można łatwo znaleźć w sklepach, wiele z nich oferuje bawełniane, lniane czy nawet syntetyczne ubrania, buty z tworzyw sztucznych. Jeśli chodzi o paski to znakomicie sprawdzają się paski brezentowe dostępne w demobilach i sklepach harcerskich.
Jednym ze sposobów pomagania srodowisku i zwierzętom - a także samemu sobie - jest nauczenie się spożywania i używania tylko tego czego się naprawdę potrzebuje. Staraj się używać roweru, chodzić piechotą lub korzystać z transpotu publicznego. Rób to kiedy tylko masz na to okazje, samochody to jeden z największych trucicieli środowiska.
Jeśli nawet początkowo wszystkie te zmiany będą Ci sprawiać trudność, to po pewnym czasie stanie się to naturalne. Jest rzeczą normalną, że początki bywają trudne. Jeżeli wierzysz w możliwość pozytywnych skutków twego życia - wybierz weganizm. Jeżeli jesteś już wegetarianinem zdecyduj się zrobić ten krok dalej.
Artkuł zaczerpnięty z "Insemination"#1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz