ALTERKONSUMPCJA JAKO SPOSÓB NA ŚWIĘTA
z:http://kolektywnologo.wordpress.com/2010/12/22/alterkonsumpcja-jako-sposob-na-swieta/
W okresie przedświątecznym możemy zaobserwować tłok w sklepach i na ulicach, setki ludzi miotających się po mieście w poszukiwaniu prezentów i gór jedzenia, którymi urozmaicą swoje święta…takie nowoczesne polowanie.
Telewizja i gazety mówią nam, że to dobry sposób na życie – kupując napędzamy gospodarkę, wzmacniamy złotówkę. Niewiele osób zastanawia się nad ekonomicznymi i ekologicznymi konsekwencjami takiego sposobu postępowania, a zwłaszcza nad wpływem nadmiaru konsumpcji na więzi międzyludzkie.
29 listopada na cały świecie można było świętować Buy Nothing Day, czyli Dzień Bez Zakupów. Idea ta została rozciągnięta na Buy Nothing Christmas, czyli święta bez zakupów. O ile dzień bez kupowania, bez wyciągania gotówki czy karty z portfela wydaje nam się całkiem możliwy, o tyle całe święta bez zakupów, prezentów i zwyczajowej
krzątaniny mogą wydać się trudne.
Spróbuję więc przybliżyć podstawowe idee takiego podejścia i odpowiedzieć na pytania.
Co jest złego w kupowaniu?
To nie samo kupowanie jest aż tak szkodliwe, lecz to, co kupujemy. Bogate zachodnie kraje, stanowiące tylko 20% populacji świata konsumują ponad 80% naturalnych zasobów ziemi, powodując wielkie dysproporcje w dystrybucji bogactw i duży poziom zniszczeń ekologicznych.
Jako konsumenci, powinniśmy kwestionować produkty, które kupujemy i poddawać namysłowi koncerny, które je produkują.
Główną ideą jest sprawienie, aby ludzie zatrzymali się na chwilę i pomyśleli, w jaki sposób to co i ile kupują wpływa na środowisko naturalne i kraje rozwijające się. Wciąż rosnące wielkie firmy używają siły roboczej do produkcji towarów w krajach rozwijających się, ponieważ jest ona tania, i nie ma tam systemu ochrony pracowników
takiego, jak na Zachodzie.
Co ze środowiskiem?
To ważna kwestia dla kupujących, którzy są bez przerwy zmuszani do kupowania niepotrzebnych materiałów do pakowania towarów, produkowanych przez supermarkety i wielkie sklepy. Odpowiedzialność za te odpady (np. torebki plastikowe wręczane przy kasie, folię) jest zrzucana na klienta, który nie ma wyboru na tym etapie zakupu.
Supermarkety to przestępcy – wręczają kupującym tony bezsensownych plastikowych opakowań i powierzają im konieczny recykling.
Wyzwaniem dla supermarketów i sieciowych sklepów byłoby zrezygnowanie z niepotrzebnych opakowań. Surowe materiały i metody produkcji, używane przy wytwarzaniu wielu z naszych towarów, mają szkodliwe efekty uboczne, takie jak powstawanie toksycznych odpadów (chińskie zabawki, które dajemy dzieciom na święta), zniszczenie dobrostanu dzikich zwierząt (wycinanie lasów) i starta energii (podczas masowej produkcji towarów). Transport jedzenia za pomocą samolotów również przyczynia się do zanieczyszczenia, zwłaszcza, że większość produktów żywnościowych mogłaby być produkowana na miejscu.
Co mogę zrobić? – Kilka wskazówek
1. Kupuj rozsądnie – zastanów się, czy potrzebujesz na pewno każdej rzeczy, którą wkładasz do koszyka, czy zjesz wszystko, co wybrałeś/łaś. Bierz na zakupy torbę z materiału, rodzaj eko-torby, nie daj się zaskoczyć przy kasie plastikowymi śmieciami. W sklepie, o ile to możliwe, wybieraj produkty bez opakowań, a nie te zapakowane w
dodatkowe folie, tekturki, torebki itp.
2. Wygoda jest ważna – spraw, by recykling stał się dla ciebie zachowaniem naturalnym i wygodnym. Używaj różnych koszy do segregowania śmieci, tak by się nie mylić. Ucz dzieci segregować odpady.
3. Pamiętaj o ponownym użyciu – wiele przedmiotów może być użytych ponownie, np. papier, karton, tektura, szkło, puszki po warzywach (można zrobić z nich np. doniczki do domowej hodowli ziół). Kompostuj, w miarę możliwości, odpadki kuchenne i żywnościowe oraz ogrodowe. Używane ubrania oddawaj znajomym lub organizacjom dobroczynnym.
4. Zmniejsz ilość odpadków w twoim otoczeniu – nie używaj papierowych, plastikowych czy piankowych kubeczków do picia kawy w pracy ( weź swój własny z domu), napełniaj plastikowe butelki ponownie wodą lub napojem, używaj gąbek zamiast papierowych ręczników, kiedy pracujesz w kuchni. Odetchnie i twoja kieszeń, i środowisko.
5. Rozważ zmianę diety lub przynajmniej ograniczenie spożycia mięsa – wegetarianizm, a zwłaszcza weganizm są dietami przyjaznymi dla naszej planety. Ograniczają one nie tylko cierpienie zwierząt, ale także zużycie wody i energii (potrzebnych przy hodowli przemysłowej bydła), emisję szkodliwych gazów do atmosfery (np. metanu) i ilość
odpadów.
KUPUJ ROZSĄDNIE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz