poniedziałek, 28 grudnia 2009

Mniej mięsa = Mniejsze ocieplenie klimatu + inne korzyści

 Każdy może walczyć ze zmianami klimatu poprzez zrezygnowanie ze spożywanie mięsa choćby przez jeden dzień w tygodniu, wezwał Sir Paul McCartney podczas konferencji w Parlamencie Europejskim poświęconej polityce żywnościowej i zmianom klimatycznym. Były Beatles przybył do Brukseli promować kampanię pod hasłem "Bezmięsny poniedziałek".

Zgromadzeni eksperci, w tym przewodniczący Międzyrządowego Panelu ds. Zmian Klimatu, dr Rajendra K. Pachauri, wezwali ustawodawców, by ci zachęcali ludzi do bardziej indywidualnych postaw w walce ze zmianami klimatu, w tym rezygnacji z mięsa.

Pomysł na jeden bezmięsny dzień w tygodniu ma uświadamiać, że ludzie sami mogą wesprzeć walkę ze zmianami klimatu poprzez zmianę swoich przyzwyczajeń, w tym przypadku żywieniowych.

Na spotkaniu przywołano raport "Livestock's Long Shadow" Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, według którego przemysł hodowli zwierząt na mięso odpowiedzialny jest za 18% całkowitej emisji gazów cieplarnianych, co jest udziałem dwukrotnie większym od transportu. Zwrócono także uwagę na nieefektywność produkcji mięsa, w kontekście milionów osób umierających z głodu na świecie.

Mniej mięsa = lepszy stan zdrowia

- Jednym z przyzwyczajeń jakie możemy zmienić dla ograniczenia zmian klimatu jest nasz sposób odżywiania. Nie każdy chce zostać wegetarianinem, ale każdy może zrezygnować z mięsa przez jeden dzień w tygodniu, powiedział przewodniczący Parlamentu Europejskiego, Jerzy Buzek.

- Kampania Paula McCartney'a "Poniedziałek wolny od mięsa" jest dobrym pomysłem w momencie, gdy oczywisty jest negatywny wpływ produkcji mięsa ma klimat - dodał. - W obliczu globalnych wyzwań musimy działać globalnie, ale nie możemy ignorować tego, co robimy w domu, co robimy lokalnie.

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego, Edward McMillan-Scott, podkreślał, że udział przemysłu hodowlanego w emisji gazów cieplarnianych najprawdopodobniej będzie wzrastał. Mieszkańcy krajów rozwijających się, wraz ze wzrostem przychodów, konsumują coraz więcej mięsa. Przykładowo w Chinach, spożycie mięsa na mieszkańca wzrosło ponad dwukrotnie w ciągu ostatnich 20 lat.

Dr Alan Dangour z Londyńskiej Szkoły Higieny i Medycyny Tropikalnej szacuje, że w Wielkiej Brytanii, gdzie osoba dorosła zjada przeciętnie kilogram mięsa w tygodniu, redukcja spożycia tłuszczów nasyconych o 30% zmniejszyłaby liczbę przedwczesnych zgonów z powodu chorób serca o 18 tysięcy każdego roku.

Mniej mięsa = więcej żywności dla ludzi

Na konferencji podkreślono, że największym problemem wykorzystywania gruntów na wypas zwierząt jest niska efektywność - przykładowo aż 8 kg kukurydzy służy do produkcji 1 kg mięsa.

Przy obecnej tendencji, do roku 2050 około 1,45 miliardów ton zbóż będzie poświęcane rocznie do żywienia zwierząt - jest to ilość wystarczająca do zaspokojenia potrzeb żywnościowych 4,5 miliarda ludzi, podkreślił specjalny sprawozdawca ONZ ds. prawa do żywności, Oliver De Schutter.

Mniej mięsa = lepsza przyszłość

Hodowla zwierząt jest tylko jednym z czynników powodujących zmiany klimatyczne, ale odpowiada za 9% emisji dwutlenku węgla, 37% metanu i 35% tlenku azotu. Czyni ją to drugim najważniejszym czynnikiem zanieczyszczającym atmosferę, zauważył dr Rajendra K. Pachauri, przewodniczący Międzyrządowego Panel ds. Zmian Klimatu (IPCC). "Ograniczanie spożycia mięsa jest dobre dla zdrowia, jest prostym, skutecznym środek, który każdy może podjąć".

Sir Paul McCartney podkreślił pilną potrzebę ograniczenia strat spowodowanych przez produkcję mięsa. Zwrócił uwagę, że przyczynia się ona nie tylko do emisji gazów cieplarnianych, ale również do postępującego wylesiania, zwiększonego zużycia wody i zanieczyszczenia wód.

Jeden dzień bez mięsa w tygodniu może stać się "tak oczywisty, jak obecnie recykling i używanie samochodów hybrydowych", powiedział McCartney. Podał przykład miasta Ghent, które już wprowadziło bezmięsny poniedziałek. Wezwał ustawodawców Unii do zachęcania i informowania obywateli i pomocy im w podejmowaniu tych łatwych i korzystnych decyzji żywieniowych.


Powody, dla których warto zrezygnować z mięsa

Czytaj także:

  • Kochasz Ziemię? Bądź wege!
  • Bezmięsny poniedziałek ratunkiem dla środowiska
  • Ocieplenie klimatu? To zwierzęta mszczą się "zabijając nas" odchodami
  • Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz