Poprzez stosowanie ekologicznych metod uprawy, dąży się do zmniejszenia obciążenia środowiska naturalnego. Spada liczba używanych nawozów, środków ochrony roślin, maszyn. Gospodarstwo ekologiczne przetwarza odpady produkcji rolnej, oraz jest samowystarczalne w produkcji rolnej. Atutem ekorolnictwa jest też zmniejszenie bezrobocia na wsi, gdyż mechanizację zastępuje się pracą ludzką. Z produktów ekologicznych często produkuje się żywność regionalną i tradycyjną.
Rolnictwo ekologiczne to zbiór zasad prowadzenia produkcji rolnej, polegających na nie stosowaniu chemicznych środków ochrony roślin do zwalczania chorób, szkodników, chwastów. Do walki wykorzystuje się prawidłowy płodozmian oraz metody biologiczne i agrotechniczne. W terenie uprawnym należy zostawić zbiorniki i cieki wodne. W rolnictwie ekologicznym powszechnie stosuje się nawozy zielone, kompost, obornik dzięki czemu możliwe jest utrzymanie wysokiej żyzności gleby. Odchodzi się od wielkiej monokultury, wprowadzając niewielkie poletka, które się oddziela uprawami osłonowymi oraz drzewami i krzewami. W żywieniu zwierząt należy przygotować siano i kiszonki zgodnie z prawidłowościami biologicznymi, nie stosuje się też antybiotyków i hormonów. Zwierzęta są hodowane w systemie ściółkowym. Maszyny używane powinni oszczędzać energię. Jak widać w wyniku stosowania rolnictwa ekologicznego następuje zmniejszenie się stosowania nawozów mineralnych, pestycydów, regulatorów wzrostu. W rolnictwie ekologicznym przy przechowywaniu płodów rolnych zabronione jest stosowanie syntetycznych pestycydów. Surowce ekologiczne przeważnie przetwarza się metodami mechanicznymi, fizycznymi lub fermentacyjnymi, znanymi od stuleci. W rolnictwie ekologicznym należy dążyć do zrównoważenia produkcji roślinnej z zwierzęcą, w celu równowagi paszowo nawozowej. Zwierzęta muszą mieć możliwość ruchu przez cały rok.
Gospodarstwa ekologiczne są zróżnicowane w produkcji, nie stosuje się specjalizacji a stosowanie monokultur jest wykluczone. Dlatego też produkcja naturalna jest mniej wydajna i bardziej czasochłonna od zwykłej. Plony z gospodarstw ekologicznych przeważnie są o około 1/3 mniejsze od gospodarstw konwencjonalnych a koszty produkcji są wyższe. Dłuższy jest też czas zbytu produktów, jednakże uzyskiwane ceny są znacznie wyższe od produktów produkowanych konwencjonalnie. Wprowadzając rolnictwo ekologiczne w gospodarstwie należy przeprowadzić zmiany programów melioracji, dostosować metody agrotechniki, ograniczyć zużycie środków chemicznych, ograniczyć ścieki, poprawić stan sanitarny obszarów wiejskich, prowadzić kompostowanie i segregację odpadów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz